Een elftal feiten: Go Ahead Eagles - Excelsior Rotterdam

29 maart 2024

Excelsior Rotterdam neemt het zaterdag in de Adelaarshorst op tegen Go Ahead Eagles. De aftrap in Deventer is om 20:00 uur. Eerder dit seizoen deelden beide ploegen de punten in het Van Donge & De Roo Stadion. We kijken vooruit naar zaterdag met een elftal feiten over dit duel.

1. Excelsior Rotterdam behaalde voor de interlandstop tegen RKC Waalwijk het eerste punt in zeven wedstrijden en bleef daardoor de nummer vijftien van de Eredivisie; de plek op de ranglijst die de Kralingers voor de zesde achtereenvolgende speelronde bezetten.

2. Nummer zeven Go Ahead Eagles heeft nog één zege nodig om het puntentotaal van het complete vorige seizoen (40) nu al te evenaren. De club uit Deventer had na 26 wedstrijden slechts vijf keer meer punten dan de huidige 37, het hoogste aantal sinds 1984.

3. Met nog acht wedstrijden te gaan heeft Excelsior al vaker op doel geschoten (109 keer) dan in het complete vorige seizoen (108). Met 39 doelpunten is dit, na 1979-1980 en 1983-1984, nog altijd het op-twee-na productiefste seizoen van de Kralingers.

4. Go Ahead Eagles verloor van februari tot december 2023 geen thuiswedstrijd (W10 G3), de langste ongeslagen reeks op eigen veld sinds 1981, maar van de zeven duels daarna op De Adelaarshorst wonnen de Eagles er nog maar één (G2 V4).

5. Dit is het derde seizoen op rij Eredivisie voor Go Ahead, sinds de club op 12 mei 2021 op bij Excelsior promoveerde. Bas Kuipers, van 2014 tot 2017 speler bij Excelsior (80 wedstrijden) maakte drie jaar geleden op de slotdag van de Keuken Kampioen Divisie de enige goal (0-1).

6. Excelsior won in de Eredivisie twee van de voorgaande 15 duels in Deventer. Dit gebeurde in 1975 en 1980, toen het beide keren 2-0 werd. Verder leverde alleen het treffen in 2014 dankzij een doelpuntloos gelijkspel op (V12).

7. Vorig seizoen won Go Ahead Eagles deze ontmoeting met 3-1. De goal van Lazaros Lamprou ruim een kwartier voor tijd was niet meer dan een eretreffer, omdat Willum Willumsson, Bobby Adekanye en Isac Lidberg al voor een ruime Kralingse achterstand hadden gezorgd.

8. In de eerste divisie had Excelsior vaker succes op bezoek bij Go Ahead Eagles, al dateert de laatste zege van 18 maart 2005. Dustley Mulder, Damien Hertog en Brett Holman zorgden voor een 0-3 eindstand; de grootste zege van Excelsior in Deventer.

9. In het Van Donge & De Roo Stadion deelden Excelsior en Go Ahead Eagles eerder dit seizoen de punten. Oscar Uddenäs kopte op 16 december 2023 zeven minuten voor tijd de 1-1 binnen, waarmee hij de goal tien minuten na rust van Jamal Amofa ongedaan maakte.

10. Siebe Horemans maakte tegen RKC Waalwijk zijn vierde doelpunt van het seizoen (competitie en beker) en daarmee is dit nu al het meest productieve seizoen in de carrière van de verdediger. In de 188 wedstrijden die Horemans voor Excelsior speelde, scoorde hij in totaal elfmaal.

11. De doelmannen van zowel Excelsior als Go Ahead Eagles, Stijn van Gassel en Jeffrey de Lange, zijn twee van de tien spelers die dit Eredivisieseizoen nog geen minuut misten. De Lange verrichtte in deze 2.340 verstreken minuten 106 reddingen, vijf meer dan Van Gassel.

Steun jij ons in Deventer?

Er zijn alleen nog bustickets beschikbaar. De bus vertrekt om 16:45 vanaf het parkeerterrein van ons Van Donge & De Roo Stadion.