Weinig eer te behalen voor Excelsior tegen Vitesse

14 september 2014

Helaas viel er voor Excelsior weinig te halen in de Arnhemse GelreDome. Gezien het aantal kansen dat Vitesse over 90 minuten kreeg, mocht Excelsior niet eens ontevreden zijn met de 3-1 nederlaag. De eretreffer viel kort voor tijd uit een penalty van Jeff Stans.

Met Alessandro Damen ‘gewoon’ onder de lat bij Excelsior en Jürgen Mattheij in plaats van de geblesseerde Kevin van Diermen, hoopte Excelsior te kunnen stunten in de GelreDome. Een vrije trap van Adil Auassar, die maar net langs de kruising ging, leek een leuke middag te voorspellen, maar al snel moest de Kralingse defensie alle zeilen bijzetten.
In de eerste helft creëerde de thuisploeg de een na de andere kans, maar Vitesse kreeg de bal er aanvankelijk niet in. Kashia raakte de lat, Wallace stuitte op Damen en ook Leerdam, Labyad en Oliinyk kregen de bal er niet in. Excelsior kon daar amper iets tegenover stellen. Verder dan een voorzet van Botaka, waar Van Mieghem niet bij kon, kwamen de Kralingers niet.
Een treffer van Vitesse kon niet uitblijven en die viel dan ook drie minuten voor rust. Balverlies van Khalid Karami leidde een kans in voor Vitesse. De bal ging er eerst nog niet in, maar uit de volgende corner zorgde Abiola Dauda alsnog voor de openingstreffer namens Vitesse, 1-0.
Het bleek het begin van een hattrick voor de aanvaller van Vitesse. Na rust duurde het even voordat er weer kansen kwamen, maar na een uur spelen tekende Dauda voor 2-0 en vijf minuten later werd het 3-0. Namens Excelsior kreeg Van Mieghem een mogelijkheid, maar zijn inzet werd door doelman Velthuizen over getikt.
Na de 3-0 kreeg Dauda een publiekswissel en daarmee was de angel uit de wedstrijd. Vitesse leek drie treffers genoeg te vinden en voor Excelsior viel weinig eer meer aan deze middag te behalen. Toch kwam er nog een eretreffer. Ninos Gouriye werd gevloerd door Wallace en scheidsrechter Sanders wees naar de stip. Jeff Stans schoot vervolgens de 3-1 binnen.
Marinus Dijkhuizen verklaarde na afloop dat Vitesse de beste tegenstander is die Excelsior tot nu toe trof. ,,Een maatje te groot voor ons”, erkende hij. ,,Maar wat me bijvoorbeeld wel irriteert is dat we twee doelpunten weggeven uit corners.” Ondanks de drie tegentreffers was hij tevreden over het optreden van doelman Alessandro Damen: ,,Hij had een aantal geweldige reddingen.”
De Kralingers kunnen zich nu gaan opmaken voor het treffen volgende week met mede promovendus FC Dordrecht. ,,We wisten dat we dit soort wedstrijden ook spelen en dan moet je zorgen dat je het maximale eruit haalt en dat was vanmiddag 3-1”, was Marinus Dijkhuizen realistisch over de wedstrijd tegen Vitesse. ,,We moeten hiervan ook niet in de war raken.”