Excelsior bezorgt zichzelf een ijskoude douche

6 december 2014

Alles en iedereen bij Excelsior had veel zin in de stadsderby tegen Feyenoord. Helaas werd het een koude douche, een ijskoude douche zelfs. Excelsior was kansloos tegen de stadgenoot en verloor uiteindelijk met 2-5.

Stadion Woudestein was al weken geleden uitverkocht voor het treffen met Feyenoord. Excelsior hoopte tegen de club uit Rotterdam-Zuid de nare smaak van de 0-5 nederlaag tegen PEC Zwolle weg te spelen. ,,Ik had erg veel zin in deze wedstrijd, maar ik heb het bepaald niet naar mijn zijn gehad’’, moest Marinus Dijkhuizen na afloop helaas vaststellen.
Na een echt Rotterdamse sfeeractie, mogelijk gemaakt door hoofdsponsor DSW Zorgverzekeraar, viel al na zes minuten spelen de eerste treffer van Feyenoord. Luigi Bruins leed balverlies, waarna Colin Kazim-Richards de bal langs Gino Coutinho kon schieten.
Amper tien minuten na de openingstreffer – net nadat Coutinho eerst nog goed had gered op inzetten van El Ahmadi en Immers – zorgde Jean-Paul Boëtius voor de 0-2. Ook aan deze tweede treffer van Feyenoord ging een fout van Excelsior vooraf, deze keer van Sander Fischer. Nadat Lex Immers na een klein half uur voor 0-3 had gezorgd, was de wedstrijd beslist.
,,We hebben in het eerste helft niets goed gedaan’’, was Dijkhuizen na afloop heel duidelijk. ,,We hadden geen duelkracht, geen felheid, waren aan de bal slecht. Het was gewoon heel erg slecht.’’ In de rust werd Dijkhuizen erg boos op zijn ploeg en in de tweede helft ging het ook wel iets beter met Excelsior.
De Kralingers maakten kort na rust zelfs een doelpunt. Adil Auassar gaf de bal op Jeff Stans, die 1-3 maakte. Even leek het alsof Excelsior nog iets van de wedstrijd ging maken, maar zes minuten later tekende Jens Toornstra voor de 1-4 en vier minuten later besliste Immers de wedstrijd definitief, 1-5. Het eigen doelpunt van Sven van Beek was slechts voor de statistieken, 2-5.
,,Frustrerend en pijnlijk’’, zo vatte Sander Fischer de wedstrijd samen. ,,Een hele zure avond.’’ Zijn trainer kon dat alleen maar beamen: ,,Collectief was het heel slecht. Afspraken werden niet nagekomen, het leek eigenlijk nergens op. We zaten in een goede fase, maar hebben het nu twee wedstrijden achtereen voor onze kiezen gehad.’’
Desondanks is er na de grote nederlagen tegen PEC Zwolle en Feyenoord volgens Dijkhuizen geen reden om in de war te raken: ,,We hebben zestien punten en moeten zorgen dat we de draad van de weken hiervoor weer oppakken.’’ Volgende week speelt Excelsior uit tegen ADO Den Haag en de laatste wedstrijd voor de winterstop ontvangen de Kralingers Ajax in Stadion Woudestein.