'Voor supporters is zo'n derby leuk en bijzonder'

4 december 2014

Guyon Fernandez traint sinds een paar weken mee op Woudestein. Hij komt zaterdag niet actie als Excelsior en Feyenoord elkaar treffen, maar in de laatste twee ontmoetingen in Stadion Woudestein was hij belangrijk. Eerst namens Excelsior en een seizoen later voor de gasten uit Rotterdam-Zuid.
Stadion Woudestein ontplofte op 15 augustus 2010. In de anderhalf uur ervoor, speelden de gasten een prima wedstrijd. Na een snelle voorsprong van Excelsior (doelpunt Guyon Fernandez) was Feyenoord via Ron Vlaar en een eigen treffer van de aan Excelsior verhuurde Feyenoorder Miquel Nelom op een 1-2 voorsprong gekomen.
Met nog een kwartier te spelen, leek er geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van trainer Mario Been. Twee minuten na het eigen doelpunt van Nelom was het echter Daan Bovenberg die op aangeven van Ryan Koolwijk tekende voor de gelijkmaker. Toen de klok 90 minuten aangaf, had iedereen zich neergelegd bij een 2-2 gelijkspel.
Toen was daar ineens Guyon Fernandez die Excelsior in de 93e minuut alsnog aan de volle winst hielp. ,,Heel bijzonder om in die wedstrijd twee keer te scoren’’, kijkt Fernandez terug op dat duel. ,,Het was heel mooi dat we van Feyenoord wonnen, dat hadden we vooraf niet verwacht. Ik kan me niet meer herinneren of we die overwinning extra hebben gevierd, maar we waren uiteraard wel heel blij. Als Excelsior win je immers niet elke week van Feyenoord.’’
Een seizoen later speelde Guyon Fernandez de stadsderby opnieuw, maar toen in het shirt van Feyenoord. Prompt maakte hij de eerste van twee treffers in deze door Feyenoord met 0-2 gewonnen wedstrijd. ,,Dat was apart, scoren tegen mijn oude club. Maar het was mijn eerste competitiewedstrijd voor Feyenoord en dan is het lekker als je meteen scoort.’’
,,Voor de supporters is zo’n derby heel leuk en bijzonder’’, weet Guyon Fernandez. ,,Zeker voor supporters van Excelsior betekent een overwinning op Feyenoord wel iets waar ze extra lang blij over zullen zijn. Het wordt voor Excelsior vanavond een lastige wedstrijd, maar in eigen stadion is de ploeg zeker niet kansloos. De spelers zullen alles moeten geven en vanaf de eerste minuut scherp moeten zijn. Feyenoord geeft niet veel weg en als ze scoren zal het heel erg moeilijk worden. Goed en scherp beginnen dus, en wie weet kan Excelsior dan stunten.’’