Excelsior schrijft historie met halve finale plaats

28 januari 2015

Excelsior heeft historie geschreven door de halve finale te bereiken van het toernooi om de KNVB beker. In Kerkrade werd met 1-4 gewonnen van Roda JC. Voor het eerst sinds 1978 zit Excelsior daardoor bij de laatste vier van het bekertoernooi.

Vooraf waren de Kralingers blij dat niet PSV, maar Roda JC de tegenstander was in de kwart finale. Maar gemakkelijk zou het niet worden in het Parkstad Limburg Stadion, zo besefte iedereen. In de voorbereiding was immers met 1-4 verloren van de gedegradeerde Limburgers
Na 45 minuten gingen de Kralingers echter met een comfortabele 0-3 voorsprong de kleedkamer in en leek de halve finale al vrijwel zeker. Van de thuisploeg had Excelsior amper iets te vrezen en doordat het Kralingse vizier op scherp stond, werd het bekerduel al snel in het voordeel van Excelsior beslist.
Ninos Gouriye opende na een kwartier spelen de score en na een half uur verdubbelde Jurgen Mattheij de voorsprong. Hij werkte de bal uit een corner binnen. Vier minuten later al zorgde Tom van Weert voor 0-3 en leek de wedstrijd gespeeld, in het door zware regenbuien geplaagde Kerkrade. Door het slechte weer begon de wedstrijd zelfs een kwartier later dan gepland.
Na rust duurde het lang voor er weer iets gebeurde. Een kans voor de thuisploeg kon nog door doelman Alessandro Damen worden gekeerd, maar even daarna was het alsnog raak. De aansluitingstreffer in de 77e minuut gaf de Limburgers even hoop, maar met een prachtige volley maakte Tom van Weert aan alle hoop van Roda JC een eind. Met zijn prachtige tweede treffer van de avond zette hij een uitroepteken achter de uitslag van dit bekerduel.
,,Een nieuw hoogtepunt voor Excelsior, dit is geweldig!” jubelde Marinus Dijkhuizen. ,,Ik had niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan, maar we hebben geheerst. Je zag een duidelijk verschil tussen Eredivisie en Jupiler League. We beseften dat dit een unieke kans was om de halve finale van de KNVB beker te bereiken en dat dit nu is gelukt, is geweldig.”