Terugkijken op het jaar 2014: september

1 januari 2015

Met een zuur gevoel stond Marinus Dijkhuizen op 20 september na afloop van de regioderby tegen FC Dordrecht de pers te woord. Excelsior gaf een 1-0 voorsprong weg, het werd 1-1, en zag in de slotfase Luigi Bruins een rode kaart krijgen na een duel met Marvin Peersman. Bruins was een van de nieuwelingen die begin september werden toegevoegd aan de selectie. Net als doelman Gino Coutinho en middenvelder Toni Varela tekende Bruins een contract voor één seizoen.
Een gelijkspel was overigens wel de verhouding tussen de twee gepromoveerde Rijnmond-clubs in het uitverkochte Stadion Woudestein. Excelsior begon beter, maar kon dit overwicht aanvankelijk niet in de score tot uiting brengen. Dertien minuten na rust was het eindelijk raak voor Excelsior. Adil Aussar krulde de bal van de rechter zijkant van het strafschopgebied langs doelman Filip Kurto het doel in. Deze prachtige openingstreffer deed de wedstrijd meteen kantelen, waarna Gosens namens de gasten de gelijkmaker binnenkopte.

Luigi Bruins of Excelsior leaves after red card

Een week eerder was Excelsior in de Arnhemse GelreDome tegen de eerste kansloze nederlaag aangelopen. Gezien het aantal kansen dat Vitesse over 90 minuten kreeg, mochten de Kralingers niet eens ontevreden zijn met de 3-1 nederlaag. De eretreffer viel kort voor tijd uit een penalty van Jeff Stans.
Op 28 september moest Excelsior op eigen veld opnieuw genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel tegen SC Cambuur. Ook nu hadden dat er net zo goed drie kunnen zijn. De Kralingers kregen een aantal grote kansen en zagen in de tweede helft een doelpunt van Jeff Stans afgekeurd worden. Ten onterechte, zo moest scheidsrechter Dennis Higler na afloop toegeven: ,,Nu ik de beelden heb gezien, neig ik te zeggen dat het een geldig doelpunt was. Dan was het 2-0 geworden, dus dit is heel vervelend voor Excelsior.’’
Excelsior bereikte op 24 september wel de derde ronde van het KNVB bekertoernooi. De Kralingers wonnen in Amsterdam met 0-2 van Topklasser AFC. Daryl van Mieghem, die van zijn zesde tot zijn 21e voor die club speelde, maakte beide treffers voor de Kralingers. ,,Een zakelijke en professionele overwinning’’, zo vatte Marinus Dijkhuizen het duel samen. De loting koppelde Excelsior in de volgende ronde aan het Emmense WKE.

openingsavond 1

Met ruim 200 aanwezigen werd de openingsavond van de Excelsior Business Club op 4 september drukker bezocht dan ooit. Na ontvangst en teampresentatie op het hoofdveld, werd de avond voortgezet in de businessruimte. Het programma van de businessclub voor dit seizoen had weer veel moois te bieden, met onder meer lunches, businessontbijtsessies, het Kralings netwerkevent en een bezoek aan een Champions League wedstrijd.
Op maatschappelijk gebied gingen deze maand zowel de Excelsior Clinics als Playing for Success weer van start. De clinics nu op acht in plaats van vijf locaties in de werkgebieden Kralingen Crooswijk, Noord en Prins Alexander. Na afloop van de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur was er een Excelsior Clinic op het hoofdveld van Stadion Woudestein in het kader van de #excelsiorfamilie dag 2014. Ruim 250 kinderen namen deel aan deze voetbalclinic. Tevens werd deze dag het partnership met Coca-Cola Enterprises verlengd tot 2017.