Excelsior geeft winst in 93e minuut weg

17 april 2015

Twee minuten was Excelsior verwijderd van een overwinning op SC Cambuur. In de 93e minuut leidde een misverstand achterin alsnog tot de gelijkmaker van Ogbeche namens Cambuur (1-1). ,,Zuur”, zei Marinus Dijkhuizen. ,,We zitten in een fase waarin het even niet onze kant op valt.”

Natuurlijk baalde Dijkhuizen van de late gelijkmaker van zijn oude club. Aan de andere kant was hij ook wel trots op zijn ploeg, want Excelsior had het prima gedaan in de uitwedstrijd tegen SC Cambuur. ,,Wij hebben alles gegeven en deden het tactisch goed, maar uiteindelijk hebben we wel twee punten weggegeven.’
Excelsior en SC Cambuur konden de punten allebei goed gebruiken. Excelsior in de strijd om rechtstreekse handhaving en de thuisploeg in de strijd om plek acht in de Eredivisie. Dat bleek in de openingsfase van de wedstrijd, waarin beide ploegen mogelijkheden wisten te creëren.
De grootste was voor Sander Fischer, oud speler van Cambuur, uit een cornerbal. Rick Kruijs verlengde en de aanvoerder van Excelsior raakte de paal. Aan de andere kant waren er verschillende schoten op doel en een gevaarlijke kopbal van Ogbeche, maar tot een treffer leidde dit dit niet.
Op slag van rust was Ninos Gouriye gevaarlijk, maar helaas voor hem en Excelsior zat doelman Leonard Nienhuis er net tussen en leverde zijn inzet niet meer op dan een corner. De ruststand in Leeuwarden was daardoor 0-0.
Acht minuten na rust was het alsnog raak voor Excelsior. Een prima aanval werd opgezet via de linkerkant en de bal belandde via Jeff Stans voor de voeten van Adil Auassar en die schoot de Kralingers naar een 0-1 voorsprong.
Na het doelpunt ging de thuisploeg op jacht naar de gelijkmaker, maar SC Cambuur wist de Kralingse vesting nauwelijks te slechten. Aan de andere kant kon Excelsior er zo nu en dan gevaarlijk uitkomen, maar de Kralingers deden daar helaas te weinig mee.
De spelers van Excelsior vochten voor de drie punten en die strijd zorgde voor een aantal slachtoffers. Rick Kruijs moest de strijd geblesseerd staken en vijf minuten na zijn entree verliet ook Kevin Vermeulen met een naar het lijkt zware blessure het veld. Aanvaller Tom van Weert haalde op zijn tandvlees het laatste fluitsignaal. ,,We zijn tot de bodem gegaan”, zei Dijkhuizen.
Dat kon echter niet voorkomen dat in de blessuretijd alsnog de 1-1 viel. Een eerste schot kon door Gino Coutinho nog worden gered, maar daarna zorgde aarzelend ingrijpen ervoor dat de bal in de voeten van Ogbeche kwam en die scoorde alsnog. ,,Een overwinning was zo lekker geweest”, zei Dijkhuizen. Nu blijven de komende weken spannend. ,,Maar we gaan het wel redden”, aldus Dijkhuizen.