Excelsior wint met 1-2 van Roda JC

24 oktober 2015

Excelsior heeft drie punten behaald in de uitwedstrijd tegen Roda JC. In Kerkrade wonnen de Kralingers met 1-2. De Kralingse treffers kwamen van Sander Fischer en Jeff Stans. Die laatste miste kort voor tijd ook nog een strafschop namens Excelsior, dat ondanks dat de eerste uitzege van dit seizoen mocht noteren.

In Kerkrade had Excelsior aanvankelijk meer moeite om tot kansen te komen dan vorige week tegen PSV. De stevige verdedigers van de Limburgers maakten gevaar vanuit de lucht lastig, maar ook over de grond wist Excelsior nauwelijks gevaarlijk te worden. In de dertiende minuut kwamen de Kralingers bovendien op achterstand.
Het begon met een corner voor Roda JC die net geen treffer opleverde. Tom Muyters werkte de bal over de achterlijn en de Limburgers kregen dus een herkansing. Die nieuwe corner wist de thuisploeg wel te verzilveren. Muyters kon niet bij de bal en uit de scrimmage die vervolgens ontstond was het Tomi Juric die de 1-0 binnen tikte.
Gaandeweg de eerste helft kwamen er meer mogelijkheden voor de thuisploeg. Hicham Faik schoot naast het doel en ook een omhaal van Juric ging naast het doel van Muyters. De Belgische doelman trad zelf reddend op bij een schot van Richmond Boakye. Het bleef daardoor bij 1-0 in het Parkstad Limburg Stadion.
Op slag van rust waar daar ineens de gelijkmaker van Excelsior. Uit een hoekschop van Jeff Stans was het aanvoerder Sander Fischer die namens Excelsior de 1-1 binnen kopte. De gelijkmaker gaf Excelsior vertrouwen, want na rust konden de Limburgers minder gevaarlijk worden en waren het de Kralingers die uiteindelijk op voorsprong kwamen.
In de 66e minuut was er een overtreding op Brandley Kuwas en Excelsior kreeg een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Jeff Stans nam plaats achter de bal en schoot hem vervolgens op schitterende wijze in de kruising. Nigel Hasselbaink werd tijdens het vieren van deze treffer overigens vol in zijn gezicht geraakt door een vanaf de tribune gegooide beker bier.
Roda JC probeerde vervolgens de gelijkmaker te forceren, maar het was Excelsior dat hiervan kon profiteren. Er kwam meer ruimte en dus waren er ook mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. De razendsnelle Hasselbaink was dichtbij, maar de grootste kans was voor Stans. Hij mocht een penalty nemen na een overtreding van Tom van Hyfte op Kuwas.
Helaas kon de middenvelder geen mooi vervolg geven aan zijn corner en vrije trap eerder die wedstrijd. De bal ging naast het doel. Zo bleef het tot diep in blessuretijd spannend in Kerkrade, maar de eerste uitzege van dit seizoen kwam ook in de zes minuten extra tijd gelukkig niet meer in gevaar.
,,We hebben karakter getoond, hadden alleen meer moeten scoren toen Roda JC massaal naar voren ging’’, zei Fons Groenendijk na afloop van de winstpartij in Limburg. ,,Verder mag ik niet ontevreden zijn. We zijn aan een goede serie bezig en er is geen ploeg die ons ondersteboven speelt. Dat geeft vertrouwen. We zijn na tien wedstrijden op de goede weg en dat is heel mooi.’’

(L-R) Tom van Weert of Excelsior, Ard Van Peppen of Roda JC, Jeff Stans of Excelsior