Terugblik: Excelsior in het jaar 2015

28 december 2015

2015 was een bijzonder jaar voor Excelsior. Dylan Metselaar verzamelde alle sportieve statistieken van het jaar en zette ze op een rij.

Excelsior begon het jaar 2015 op 18 januari met een 3-0 overwinning in de uitwedstrijd bij Heracles Almelo. De eerste overwinning op vreemde bodem sinds mei 2011 bleek een voorbode te zijn van een prachtig jaar. Excelsior behaalde voor het eerst sinds 1978 de halve finale van de KNVB Beker en verzekerde zich voor het eerst sinds invoering van de nacompetitie van directe handhaving in de Eredivisie. Ondanks de mindere prestaties in december lopen de Kralingers ook in het huidige seizoen statistisch gezien op schema voor de tweede directe handhaving op rij.

Gespeelde wedstrijden
Excelsior speelde het afgelopen jaar 38 officiële wedstrijden, waarvan 34 in de Eredivisie en vier in het toernooi om de KNVB Beker. Negen keer werd een overwinning behaald, waarvan vijf in de laatste vijf maanden. Excelsior deelde elf keer de punten met de tegenstander en met achttien nederlagen ging bijna de helft van de gespeelde wedstrijden verloren.

Doelpunten
Excelsior kwam dit jaar 53 keer tot scoren en kreeg 66 doelpunten tegen. Tom van Weert mag zich met achttien doelpunten topscorer van 2015 noemen. Jeff Stans kwam na Van Weert met acht doelpunten het vaakst tot scoren, op gepaste afstand gevolgd door Daryl van Mieghem (zeven doelpunten). Tom van Weert en Jeff Stans waren samen goed voor bijna de helft van de totale productie. In het bekertoernooi was Tom van Weert met zes doelpunten zelfs verantwoordelijk voor twee derde van het totale aantal doelpunten (negen).

damen

Het afgelopen jaar stonden met Gino Coutinho, Alessandro Damen, Jordy Deckers, Filip Kurto en Tom Muyters liefst vijf verschillende doelmannen onder de lat. Samen moesten zij 58 keer de bal uit het net halen. Excelsior kreeg in zeven wedstrijden geen tegendoelpunt te verwerken. Tom Muyters hield drie keer ‘de nul’ en hield daarmee van alle doelmannen het vaakst zijn doel schoon.

Excelsior won vier keer een wedstrijd met een verschil van drie doelpunten. Op 28 januari maakte Excelsior op bezoek bij Roda JC de meeste doelpunten (4-1 overwinning) en behaalde het daarmee in het bekertoernooi de grootste overwinning van 2015. Excelsior leed daarnaast ook vier keer een nederlaag met een verschil van drie doelpunten, zoals de thuiswedstrijden tegen AZ en SC Cambuur die allebei met 1-4) verloren gingen.

her2

Thuis- en uitwedstrijden
Excelsior maakte dit jaar definitief een einde aan het zogeheten ‘uitsyndroom’. In de Eredivisie werd in uitwedstrijden zelfs meer punten behaald dan in thuiswedstrijden. Op eigen veld resulteerden drie overwinningen, vier gelijke spelen en negen nederlagen in zestien punten uit evenveel wedstrijden. Op vreemde bodem werden negentien punten behaald met vier overwinningen, zeven gelijke spelen en zeven nederlagen in achttien wedstrijden.

Excelsior bleef het afgelopen jaar zelfs tot twee maal toe vijf uitwedstrijden op rij ongeslagen. In januari kreeg de ploeg in de uitwedstrijd bij FC Dordrecht de kans om voor het eerst in de geschiedenis zes uitwedstrijden op rij ongeslagen te blijven, maar gooide een 1-0 nederlaag roet in het eten. In december gebeurde hetzelfde met een 2-1 nederlaag bij SC Heerenveen.

(L-R) Michael Olaitan of FC Twente, Bas Kuipers of Excelsior

Meeste speelminuten
Sander Fischer, Bas Kuipers en Jeff Stans speelden afgelopen jaar het meeste aantal wedstrijden (37). Alle drie misten zij slechts één wedstrijd. Bas Kuipers stond met 3.330 minuten het langst op het veld, gevolgd door Sander Fischer (3.319). Bas Kuipers maakte als enige speler van Excelsior in alle 34 wedstrijden in de Eredivisie zijn opwachting en stond de volle 3.060 minuten op het veld. Daarmee is de verdediger samen met Willem II-speler Stijn Wuytens de enige velspeler in de Eredivisie die in 2015 geen minuut op het veld ontbrak.