Excelsior na bizarre slotfase met lege handen

14 februari 2016

Na een bizarre slotfase stond Excelsior tegen ADO Den Haag met lege handen. Toen het laatste kwartier inging, was het 2-1 in het voordeel van Excelsior. Mede door twee treffers van invaller Dennis van der Heijden bogen de gasten deze achterstand in elf minuten tijd om naar een 2-4 overwinning.

Slecht begin

Het begin van de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag kon bijna niet slechter. Al na negen minuten kwamen de gasten op een 0-1 voorsprong door voormalig Excelsior-speler Kevin Jansen. Hij kon binnenschieten nadat Edouard Duplan aan de zijkant langs Daan Bovenberg gripte en voorzette. De eerste inzet kon nog door Henrico Drost worden gekeerd, maar in de rebound was Jansen trefzeker.

Tegenslag
Kort erna kwam een tweede (en derde) tegenslag. Brandley Luwas liep al enkele minuten te hinkelen en kon vanwege een blessure niet verder. Tegelijkertijd liep ook Filip Kurto een kwetsuur op toen hij na een redding verkeerd landde. Beide spelers konden niet verder en werden vervangen door Stanley Elbers en Tom Muyters. Er gebeurde dus van alles in de beginfase in het regenachtige Stadion Woudestein.

Beter voetballen
Pas na 21 minuten spelen was er een eerste wapenfeit van Excelsior. Stanley Elbers had een prima actie en schoot op het doel, maar doelman Martin Hansen voorkwam de gelijkmaker. Excelsior leek over de schrik heen en ging beter voetballen. Na 24 minuten kwam dan ook de verdiende gelijkmaker op het scorebord. Adil Auassar zorgde vanaf links voor een prima voorzet en Tom van Weert tikte de 1-1 binnen.

Voorbereidend werk
Excelsior nam in deze fase het heft nadrukkelijk in handen. Via Stanley Elbers was Excelsior dichtbij de 2-1, maar doelman Martin Hansen voorkwam dit. Even daarna schoot Luigi Bruins op het doel, maar een speler van ADO Den Haag voorkwam dat de bal bij de tweede paal binnen ging. Dit gebeurde na opnieuw goed voorbereidend werk van Adil Auassar vanaf de linkerkant.

Voorsprong
Excelsior herstelde zich zodoende goed en kreeg nog enkele mogelijkheden om op voorsprong te komen. Na 50 minuten voetbal zat de eerste helft erop en was het 1-1. In de tweede helft was het aanvankelijk weer aftasten, maar zo’n 20 minuten voor tijd was het Excelsior dat op voorsprong kwam. Via een snelle counter gaf Adil Auassar een lange bal op Stanley Elbers. Die had al gezien dat Tom van Weert vrij stond en hij schoot beheerst de 2-1 binnen.

Kwartiertje
Terwijl de beide supportersgroepen het laatste kwartier allebei opeisten – Kralings versus Haags kwartiertje – kwamen de gasten op gelijke hoogte. Mike Havenaar verlengde een lange bal en die kwam terecht bij invaller Dennis van der Heijden. Die stond amper dertig seconden in het veld en schoot de bal snoeihard langs Tom Muyters in het doel, 2-2. Het werd nog erger, want Van der Heijden schoot vier minuten voor tijd ook de 2-3 langs Muyters. Mike Havenaar bepaalde de eindstand uiteindelijk op 2-4.

Ongelooflijke kater
,,Na een slecht begin hebben wij ons goed teruggeknokt in de wedstrijd’’, vond Fons Groenendijk. ,,Als je dan met 2-1 voor staat moet je zo’n wedstrijd over de streep trekken, zeker in de situatie waarin wij zitten. Wij hebben de punten keihard nodig. Dan valt de 2-2 en geven we het alsnog weg. Wij staan daardoor weer met lege handen en een ongelooflijke kater. We zullen het nu weer moeten oppakken en dat gaan we ook doen’’, bleef Groenendijk strijdbaar.