Excelsior verliest met 2-1 van FC Utrecht

18 maart 2016

Ondanks een snelle voorsprong tegen FC Utrecht door een treffer van Rick Kruijs, verliet Excelsior de Galgenwaard met lege handen. Een strafschop en een kopbal van Sébastien Haller deden de Kralingers nog voor rust de das om (2-1). In het tweede bedrijf kwamen beide ploegen niet meer tot scoren.

Bijzonder
Voor Rick Kruijs – die zijn carrière in Utrecht begon en volgend seizoen als jeugdtrainer aan de slag gaat in de Domstad – was het al een bijzondere avond. Na vijf minuten spelen werd het extra bijzonder toen hij Excelsior op voorsprong zette in de Galgenwaard. Uit een vrije trap en via een verdediger van Utrecht belandde de bal voor zijn voeten. Kruijs aarzelde niet en was meteen trefzeker.

Initiatief
In de eerste minuten van de wedstrijd was het FC Utrecht geweest dat het initiatief nam. De voorsprong van Excelsior zorgde ervoor dat daarna een ander beeld te zien was. De Kralingers konden de score uitbreiden, maar lieten dit na. Na een half uur was het gelijk in Utrecht. Nadat eerst een speler van Utrecht de bal tegen de hand kreeg, was het hands van Jurgen Mattheij en scheidsrechter Van de Graaf legde de bal op de stip. Sébastien Haller wist dit buitenkansje feilloos te benutten en zette FC Utrecht weer naast Excelsior.

Verkeerd
Voordat diezelfde Haller Excelsior vlak voor rust op achterstand zette, kregen de Kralingers nog twee mogelijkheden. Eerst schoot Bas Kuipers de bal voorlangs het doel van doelman Robbin Ruiter en even daarna belandde de bal na een schot van Stanley Elbers bij Sander Fischer. Die raakte hem niet goed en schoot naast. Op slag van rust schatte Tom Muyters een voorzet verkeerd in. Haller was hem te slim af en kopte de 2-1 binnen.

Mogelijkheid
Na rust was er meteen een aardige fase van Excelsior, dat via Stanley Elbers ook een mogelijkheid kreeg op de gelijkmaker. Hij raakte de bal echter niet helemaal goed en schoot hem naast het doel. Na een uur spelen bracht Fons Groenendijk Adil Auassar in de ploeg in plaats van Jeff Stans. Even daarna kwam ook Kevin Vermeulen in de ploeg voor Brandley Kuwas.

Dreigend
Een kwartier voor tijd was het ineens Daan Bovenberg die bij de tweede paal een dot van een kans kreeg. De oud speler van FC Utrecht leek er zelf van te schrikken en wist deze kans dan ook niet te verzilveren. Ook Van Weert was dreigend, maar Letschert was hem te slim af. Voor de laatste veertien minuten mocht ook Michiel Hemmen invallen, hij verving Rick Kruijs. Excelsior probeerde in de slotfase de gelijkmaker te forceren, maar stond na het laatste fluitsignaal met lege handen.

Doodziek
,,Ik ben hier doodziek van’’, verzuchtte een felle Fons Groenendijk na de wedstrijd. ,,Dit was een wedstrijd die we absoluut niet hoefden te verliezen. We kregen na de 0-1 kansen op 0-2. Dat hebben we niet gedaan. In deze fase zag ik spelers allemaal gekke dingen doen, waardoor we steeds de bal verloren. Dat moeten wij niet doen, wij moeten normaal blijven doen.’’

Kantelpunt
Boos was hij ook over de strafschop die Utrecht kreeg: ,,Hij werd daarvoor al met de arm geraakt door iemand van Utrecht, maar dan gaat die bal vervolgens toch weer op de stip. Het gemak waarmee de scheidsrechter die strafschop geeft, daar heb ik een naar gevoel van. Dat was toch het kantelpunt van de wedstrijd.’’