Excelsior uiteindelijk kansloos in bekerduel tegen Feyenoord

26 oktober 2016

Het bekertoernooi zit erop voor Excelsior Rotterdam. Eén helft wist de ploeg de 0-0 op het bord te houden, maar na rust was de derby tegen Feyenoord heel snel beslist. Het werd uiteindelijk 4-0.

Topfavoriet
Weinig mensen kenden Excelsior Rotterdam vooraf een kans toe om de volgende ronde van de KNVB Beker te halen. Alleen in 1939 en 1984 lukte het Excelsior om ten koste van Feyenoord de volgende bekerronde te bereiken. De club uit Rotterdam-Zuid was daarom de topfavoriet in deze stadsderby, waarin Mitchell van der Gaag zijn ploeg op een aantal plaatsen had gewijzigd. Zo stond Filip Kurto net als in de vorige bekerronde tegen BVV Barendrecht in het doel.

Filip Kurto
Juist de Poolse doelman zou in de eerste 45 minuten uitgroeien tot de belangrijkste man aan de kant van Excelsior Rotterdam. Bilal Basaçikoglu was drie keer dichtbij de openingstreffer, maar telkens stond Kurto in de weg. Renato Tapia kreeg eveneens een grote kans, maar ook hij vond de Poolse doelman op zijn weg. Omdat Excelsior aanvallend weinig had in te brengen, was het halverwege nog 0-0.

Uit handen
Helaas was het na rust snel gedaan met de brilstand op het scorebord. Net als eerder in de competitiewedstrijd gaf Excelsior Rotterdam de wedstrijd in een paar minuten tijd uit handen. Eerst was het Eljero Elia die de club uit Rotterdam-Zuid op voorsprong zette, 1-0. Kort erna zorgde Eric Botteghin met de 2-0 voor de beslissing in dit bekerduel.

(L-R) Jurgen Mattheij of Excelsior, Khalid Karami of Excelsior

Kopballetje
Na de tweede treffer bleef Feyenoord aanvallen, maar het duurde lang voordat Jens Toornstra de 3-0 binnen tikte. Via Marko Vejinovic werd het ook nog 4-0. Het geloof in een goede afloop was bij Excelsior Rotterdam al veel eerder verdwenen. Van der Gaag bracht nog wel Stanley Elbers, Kevin Vermeulen en Mike van Duinen in de ploeg, maar verder dan een kopballetje van Hicham Faik kwam de ploeg na rust niet in aanvallend opzicht.

Trieste avond
Mitchell van der Gaag sprak na afloop van een trieste avond: ,,Gezien de situatie waarin we verkeren en de resultaten in de competitie, kwamen we hier naartoe om als team een prestatie te leveren en te laten zien dat we verder en beter willen. De teamprestatie was verdedigend gezien in de eerste helft goed. We maakten het Feyenoord moeilijk door compact te spelen en Filip had een aantal prima reddingen.’’

Vervelend
,,Na rust stonden we na vijf minuten spelen met 2-0 achter en zag je dat het in elkaar zakte’’, verzuchtte Van der Gaag. ,,Dat was vervelend om te zien. We kregen via Faik nog een kansje, een bal die voorlangs ging, maar verder hadden we niet meer het vertrouwen om er nog iets tegenover te zetten. Uiteindelijk gingen we er met 4-0 af en was het voor ons een teleurstellende avond.’’