Teamprestatie tegen Ajax geeft Excelsior vertrouwen

29 oktober 2016

Excelsior Rotterdam verloor de uitwedstrijd tegen Ajax met 1-0. Desondanks was er na afloop optimisme. Anders dan tegen Feyenoord bleef de ploeg na een snelle tegentreffer na rust in de wedstrijd en had er met iets meer geluk zelfs meer ingezeten.

Doelpogingen
Na de bekerwedstrijd tegen Feyenoord (4-0) wachtte Excelsior Rotterdam opnieuw een lastige uitwedstrijd. In de beginfase was het dan ook Ajax dat keer op keer voor het doel van Tom Muyters verscheen. Kasper Dolberg, Hakim Ziyech, Bertrand Traoré, ze hadden allemaal één of meerdere doelpogingen, maar na twintig minuten stond er nog steeds 0-0 op de scoreborden van de Amsterdam Arena.

Avontuur
Excelsior Rotterdam kon tussen het verdedigen door zelf aanvankelijk nauwelijks dreigend worden. Mike van Duinen probeerde het een keer van afstand, Fredy Ribeiro ging op avontuur, maar tot serieuze mogelijkheden leidde het niet. Ook het aantal doelpogingen van Ajax droogde gaandeweg op, al behield de thuisploeg veruit het meeste balbezit.

Ruststand
Vijf minuten voor rust belandde de bal tijdens een aanval van Excelsior Rotterdam bij Hicham Faik, maar zijn schot eindigde in de handen van Ajax doelman André Onana. Op slag van rust was Mike van Duinen dichter bij een Rotterdamse treffer. Hij passeerde aan de linkerkant Davinson Sanchez, maar vond vervolgens doelman Onana op zijn weg naar succes. Ruststand 0-0.

Treffer
Helaas gebeurde kort na rust waar voor gevreesd werd: Ajax kwam op voorsprong. Het was Hakim Ziyech die de bal op aangeven van Kasper Dolberg langs Tom Muyters in het doel schoot. Lasse Schöne had kort daarna de tweede Amsterdamse treffer op zijn naam kunnen zetten, maar gelukkig voor Excelsior Rotterdam voorkwam de paal dat de wedstrijd opnieuw kort na rust werd beslist.

Strafschop
Excelsior Rotterdam bleef in de wedstrijd en kon er zo nu en dan uitkomen. Na een uur spelen kreeg Schöne opnieuw een kans om de score te verdubbelen, nu vanaf elf meter. Scheidsrechter Danny Makkelie zag een strafschop in een duel tussen Jurgen Mattheij en Kasper Dolberg, maar doelman Tom Muyters voorkwam nu eigenhandig dat de Deen doeltreffend was.

Verse krachten
Met de minimale voorsprong voor Ajax probeerde Mitchell van der Gaag met drie verse krachten iets te forceren in het laatste deel van de wedstrijd. Stanley Elbers, Nigel Hasselbaink en Kevin Vermeulen kwamen bij Excelsior Rotterdam in het veld. Danilo Pantic kreeg kort voor tijd een aardige mogelijkheid, maar zijn schot ging over het doel.

Baltempo
,,Het is weer een nederlaag, maar ik heb vanavond wel een team gezien dat ervoor ging’’, zei Mitchell van der Gaag na afloop van de wedstrijd. ,,In de eerste helft zijn we relatief makkelijk op de been gebleven, ook door het lage baltempo van Ajax. We wisten dat Ajax na rust in een hoger tempo zou gaan spelen en weer lag hij er helaas heel snel in.’’

Teamprestatie
Uiteraard gingen de gedachten terug naar woensdag, toen Excelsior na een snelle tegentreffer na rust uit elkaar viel. ,,Dat was vandaag niet het geval. Ondanks de teleurstelling zijn we als team blijven opereren en onze eigen dingen blijven doen. Tom pakte die penalty en daardoor bleven we in de wedstrijd. Via Danilo kregen we nog een mogelijkheid, maar daar moet je ook geluk bij hebben. Deze teamprestatie geeft in elk geval vertrouwen voor volgende week.’’