Excelsior verdient meer, maar verliest met 1-2 van PSV

26 november 2017

Ondanks dat Excelsior het PSV in de tweede helft knap lastig maakte, stonden de Rotterdammers na negentig minuten met lege handen. De koploper van de Eredivisie won door twee doelpunten voor rust met 1-2. In de prima tweede helft kwam Excelsior niet verder dan een tegentreffer van Ryan Koolwijk.

Gehavend
Excelsior was flink gehavend voor het thuisduel tegen de koploper van de Eredivisie. Jordy de Wijs ontbrak, maar naast de huurling van PSV moesten ook Luigi Bruins (hamstring) en Hicham Faik (ziek) dit duel aan zich voorbij laten gaan. Het maakte de toch al niet simpele opdracht voor Excelsior bepaald niet makkelijker in het uitverkochte Van Donge & De Roo Stadion.

Eigen doelpunt
Na een beginfase waarin weinig kansen te noteren vielen, maar PSV wel regelmatig opdook voor doelman Ogmundur Kristinsson, kwamen de gasten na dertien minuten op voorsprong. Een voorzet werd door Jurgen Mattheij in eigen doel gewerkt, 0-1. Jurgen Locadia had de 0-2 op zijn schoen, maar dit werd voorkomen door de IJslandse doelman. Uit de corner die volgde raakte Daniel Schwaab de paal.

Controle
Na de openingstreffer hield PSV controle over de wedstrijd, al liet het Excelsior af en toe dichtbij het doel van Jeroen Zoet komen. Na half uur werd een schot van Hirving Lozano, door Kristinsson tot corner gewerkt. Uit de volgende corner kopte Jurgen Locadia op de lat. Lozano schoot vier minuten voor rust alsnog de 0-2 binnen. Hij werd vrijgelaten en in het strafschopgebied en schoot via Mattheij binnen.

Aansluitingstreffer
Een mogelijkheid op slag van rust voor Excelsior leverde geen aansluitingstreffer op. De voorzet van Zakaria El Azzouzi was prima, maar Stanley Elbers kon helaas niet bij de bal. Meteen na rust leek PSV zelfs op 0-3 te komen, maar Luuk de Jong maakte hands zo oordeelde scheidsrechter Jochem Kamphuis, die de treffer afkeurde. Snel erna kwam Excelsior terug in de wedstrijd. Op aangeven van Stanley Elbers ontving Ryan Koolwijk de bal in de zestien en hij mocht binnenschieten, 1-2.

Kansen
PSV schrok van de tegentreffer, want de gasten waren hierna in de war. Dat resulteerde vier minuten later in een enorme kans voor Stanley Elbers op de gelijkmaker. Isimat speelde verkeerd in, waardoor de kans ontstond. Gelukkig voor PSV en helaas voor Elbers stond doelman Jeroen Zoet goed op te letten en voorkwam hij de 2-2. Ali Messaoud stuitte na 73 minuten spelen ook op Zoet en ook Mike van Duinen wist vervolgens niet te scoren.

Meer ingezeten
Waar Marco van Ginkel uit een vrije trap nog op de lat schoot, was ook Excelsior in de slotfase nog dichtbij een treffer. Isimat werkte de bal bijna achter zijn eigen doelman, maar zoals vaker deze middag stond doelman Zoet goed op te letten en voorkwam zo dat zijn team puntverlies leed. ,,Het is geen schande dat we verliezen, maar er had meer ingezeten’’, vond Mitchell van der Gaag na afloop van de wedstrijd. ,,We hadden naar mijn idee een punt verdient, maar helaas.’’