Statistieken Excelsior Rotterdam - FC Utrecht

1 februari 2018

Na twee uitwedstrijden op rij speelt Excelsior Rotterdam zondag de eerste thuiswedstrijd na de winterstop. Het is de eerste keer sinds 2007 dat Excelsior pas in februari aantreedt voor de eerste thuiswedstrijd van het kalenderjaar. Voor tegenstander FC Utrecht is de wedstrijd in Kralingen juist de eerste uitwedstrijd na de winterstop.

Thuiswedstrijden
Excelsior heeft na twintig speelronden evenveel thuis- als uitwedstrijden gespeeld, maar twee derde van de punten werd op vreemde bodem behaald. Hoewel Excelsior bezig is aan het beste seizoen sinds 1982-1983, lag het puntentotaal in eigen stadion sinds 2002-2003 niet zo laag. De statistieken voor de eerste thuiswedstrijd na de winterstop zijn positief. Excelsior bleef in de helft van deze wedstrijden ongeslagen, waaronder in drie van de laatste vier wedstrijden.

Clubtopscorers
Door zijn kopbal tegen Roda JC Kerkrade is Milan Massop samen met Luigi Bruins met vier doelpunten clubtopscorer van Excelsior. Met dit aantal is Massop de meest scorende verdediger van de Eredivisie. Tegen FC Utrecht zal Excelsior het moeten stellen zonder beide clubtopscorers: Luigi Bruins is geschorst en Milan Massop geblesseerd. Mitchell van der Gaag kan ook geen beroep doen op de eveneens geschorste Jeffry Fortes.

FC Utrecht
Bij FC Utrecht zijn Cyriel Dessers en Zakaria Labyad met allebei zeven doelpunten – goed voor bijna de helft van het totaal aantal doelpunten van FC Utrecht – gedeeld clubtopscorer. De Utrechtenaren begonnen 2018 met drie thuiswedstrijden tegen clubs uit de top vijf, waarin achtereenvolgens gelijk werd gespeeld tegen AZ (1-1), Feyenoord (1-1) en Ajax (0-0). FC Utrecht bezet met 31 punten, zeven punten meer dan Excelsior, de zevende plaats van de Eredivisie. De Domstedelingen behaalden in de eerste twintig wedstrijden bijna evenveel punten op eigen veld (17) als in uitwedstrijden (14).

Onderlinge historie
Excelsior speelde in elk voorgaand seizoen in de Eredivisie tegen FC Utrecht en won vier van deze twintig thuiswedstrijden. FC Utrecht verliet elf keer het veld als winnaar en vijfmaal eindigde de ontmoeting onbeslist. Excelsior won de ontmoeting op 3 oktober 2015 voor het laatst, door een rake strafschop van Jeff Stans (1-0). Afgelopen seizoen zegevierde FC Utrecht met 3-1. Dit was ook de eindstand in de uitwedstrijd eerder dit seizoen.

Zeven doelpunten
In het seizoen 1983-1984 vielen er 22 doelpunten in beide ontmoetingen tussen Excelsior en FC Utrecht. In beide wedstrijden zegevierde de thuisploeg met 7-4. In de uitwedstrijd verspeelde Excelsior een 4-1 voorsprong bij rust en op 19 februari 1984 keek Excelsior in Rotterdam al na twintig minuten tegen een 0-2 achterstand aan, waarna het 18 minuten later 3-2 stond. Dit is de enige wedstrijd van Excelsior in de Eredivisie waarin zeven keer werd gescoord.

Mitchell van der Gaag
Mitchell van der Gaag was tussen 1997 en 2001 vier seizoenen speler van FC Utrecht. De hoofdtrainer van Excelsior speelde 99 wedstrijden in Utrecht, waarin hij als verdediger elf keer tot scoren kwam. Ook Mike Havekotte heeft een verleden bij FC Utrecht. De reservedoelman maakte in 2015 na twee seizoenen in Utrecht de overstap naar Excelsior.