Blog 115 Jaar #52: Dat kun je vooraf niet bedenken

18 juli 2018

,,Een doelstelling formuleren vind ik lastig, maar het past bij de club om de play-offs te halen.’’ In het bericht waarin bekend werd gemaakt dat Marinus Dijkhuizen de nieuwe hoofdtrainer was van Excelsior was de oud spits van de club nog voorzichtig.

Puur statistisch gezien was deze voorzichtigheid natuurlijk niet nodig. Sinds de eeuwwisseling was Excelsior in 2002, 2006 en 2010 naar de Eredivisie gepromoveerd. Wie de lijn van deze jaartallen doortrok, kon niet anders dan concluderen dat het in 2014 helemaal goed moest komen met de club.

Dat Excelsior na het plotselinge vertrek van de Deense hoofdtrainer Jon Dahl Tomasson uitkwam bij de oud speler van de club was niet verrassend. Na afloop van het seizoen ervoor was hij ook een kandidaat geweest om de vertrokken Leon Vlemmings op te volgen. De keuze viel toen uiteindelijk op Tomasson. Nu belde directeur Ferry de Haan in de winterstop van het seizoen wel als eerste met Dijkhuizen.

,,Het zijn hectische dagen geweest’’, zei hij na zijn aanstelling op 1 januari 2014. ,,Na het vertrek van Tomasson hoopte ik uiteraard dat Ferry mij zou bellen en gelukkig gebeurde dat ook. Ik ben maandag heen en weer gereden vanuit mijn vakantieadres in Duitsland en hebben we met elkaar gesproken. Gisteren is alles definitief rondgekomen. Ik ben heel erg blij met deze kans.’

Excelsior had Marinus Dijkhuizen al eerder een kans geboden. Dat was in 1994 toen hij zich als amateurvoetballer op 22-jarige leeftijd alsnog mocht bewijzen in het betaalde voetbal. Twee seizoenen in Kralingen (66 wedstrijden, 28 doelpunten) bleken de opstap voor een mooie carrière, die hem langs Cambuur Leeuwarden, FC Utrecht, het Schotse Dunfermline A, FC Emmen en TOP Oss bracht.

In 2005 kreeg hij opnieuw een telefoontje uit Rotterdam. Simon Kelder vroeg hem of hij wilde terugkeren in Rotterdam. Hij hapte toe en werd dat seizoen met Excelsior kampioen van de Eerste Divisie, destijds Gouden Gids Divisie geheten. In de Eredivisie viel hij te vaak buiten het basiselftal, waardoor hij uiteindelijk de voorkeur gaf aan een vertrek naar zijn andere grote liefde: Cambuur Leeuwarden.

Na zijn voetbalcarrière ging ‘die lange’ als trainer aan de slag en hij belandde al snel weer op Woudestein. Hij werkte als video-analist en scout en werd vervolgens spitsentrainer bij FC Utrecht en hoofdtrainer van VV De Meern. ,,Wij kennen Marinus natuurlijk goed, omdat hij hier lang heeft rondgelopen’’, zo motiveerde directeur Ferry de Haan begin 2014 de keuze voor de nieuwe hoofdtrainer van Excelsior, die op dat moment alleen ervaring had in het amateurvoetbal.

In Rotterdam stond Dijkhuizen voor een groep waarin onder meer zijn voormalig assistent van VV de Meern speelde, Rick Kruijs. Dijkhuizen: ,,Rick zei bij mijn aanstelling al: ‘We hebben een goede ploeg, er zit veel meer in’. Na een paar maanden kreeg ik dat gevoel ook. We merkten dat we steeds meer wedstrijden gingen winnen en dan voel je iets gebeuren binnen zo’n groep. Ik heb dat bij Montfoort ook meegemaakt. Je komt in een flow en dan kun je heel veel.’’

Na 38 wedstrijden bezette Excelsior dat seizoen de derde plaats in de Jupiler League, achter kampioen Willem II en de verrassende nummer twee FC Dordrecht. Met deze derde plaats en een plek in de Jupiler Play-offs was de doelstelling die hij bij zijn aanstelling formuleerde bereikt. Los van de jaartallen voelde echter ook Marinus Dijkhuizen dat het misschien wel nog mooier kon worden.

Excelsior stroomde in de tweede ronde van de play-offs in en versloeg daarin FC Den Bosch. In de finaleronde wachtte vervolgens eredivisionist RKC Waalwijk. ,,Er is veel vertrouwen in de ploeg’’, zei Dijkhuizen aan de vooravond van het eerste duel. ,,We hebben de laatste tijd veel wedstrijden gewonnen, veel doelpunten gemaakt en iedereen is fit. Alle voorwaarden voor succes zijn dus aanwezig. Wij moeten thuis een goede uitslag neerzetten.’’

In een uitverkocht Stadion Woudestein zette Excelsior op donderdag 15 mei 2014 de eerste belangrijke stap richting Eredivisie. Al na vier minuten opende Khalid Karami de score en vijf minuten voor rust zorgde Lars Veldwijk voor 2-0. ,,We hebben één doel en dat is de Eredivisie’’, zei Dijkhuizen na die overwinning. ,,In de kleedkamer was er maar één gevoel: dit geven we niet meer weg.’’

Net als vier jaar eerder sloeg de promotiekoorts toe in Kralingen. Met tien bussen reisde de aanhang van Excelsior op zondag 18 mei naar Waalwijk. In het bloedhete stadion was er opnieuw een snelle voorsprong. Lars Veldwijk maakte na vier minuten de 0-1 en 22 minuten later zorgde Sander Fischer voor 0-2. Het werd nog voor rust 2-2, maar de promotie gaf Excelsior niet meer uit handen.

Ruim vier en een halve maand na zijn aanstelling promoveerde Marinus Dijkhuizen met Excelsior naar de Eredivisie. Op het veld in Waalwijk ging hij op de schouders van zijn spelers en hij liet zich bejubelen door de meegereisde supporters. ,,Ik was heel blij met de kans die Excelsior mij bood in het betaalde voetbal. Vooral bij Excelsior, wat toch mijn club is. Ik ben mijn carrière als speler hier immers in 1994 begonnen. Dat je een paar maanden na je aanstelling naar de Eredivisie promoveert, dat kun je vooraf niet bedenken.’’

Dijkhuizen stond ook in het seizoen 2014-2015 aan het roer bij Excelsior. Het werd opnieuw een memorabel jaar, want de Kralingers wisten zich rechtstreeks te handhaven in de Eredivisie. De successen waren ook in het buitenland opgevallen, want Dijkhuizen kreeg een aanbieding van het Engelse Brentford FC. ,,Dit is een unieke kans die ik niet kan laten lopen’’, zei hij bij zijn vertrek.

Excelsior speelt sinds die bloedhete dag in Waalwijk op het hoogste niveau. Vier keer lukte het de Rotterdammers inmiddels om zich zonder het spelen van play-offs te handhaven in de Eredivisie. In het seizoen 2018-2019 hoopt de club geschiedenis te schrijven door zich voor de vijfde achtereenvolgende keer te handhaven.

De carrière van Marinus Dijkhuizen verliep sinds zijn vertrek uit Rotterdam helaas minder voorspoedig. Na negen speelronden werd hij door Brentford ontslagen en ook bij NAC Breda en Cambuur Leeuwarden werd hij voortijdig op straat gezet. Sinds januari 2018 is Dijkhuizen assistent-trainer bij FC Utrecht.

Die fantastische 18de mei 2014 pakt echter niemand hem af. ,,Die play-offs waren sowieso geweldig, maar die dag in Waalwijk, met mijn familie op de tribune, de ontlading, het feest in Rotterdam. Dat zijn prachtige herinneringen.’’

Dit is het laatste deel van een serie blogs over 115 jaar Excelsior. Alle eerder verschenen blogs zijn terug te lezen via het maand-menu aan de rechterzijde van deze pagina. Binnenkort verschijnen de 52 verhaaltjes ook in een boekje, onder de titel ‘Voor de roem van ons Excelsior’. Meer informatie over deze boekuitgave volgt zo spoedig mogelijk.

Meer Blog: 115 jaar Excelsior

wo 18 juli 2018

Blog 115 Jaar #52: Dat kun je vooraf niet bedenken

,,Een doelstelling formuleren vind ik lastig, maar het past bij de club om de play-offs te…

Lees meer

wo 11 juli 2018

Blog 115 Jaar #51: Excelsior zonder Sjakie?

Sjaak Roggeveen is een van de oud spelers van Excelsior die vrijwel elke thuiswedstrijd aanwezig zijn.…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Keuken Kampioen Divisie ESPN

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Dinsdag 25 januari, 2022

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
FC Emmen

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 29 januari, 2022

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Eindhoven vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 februari, 2022

20:00, Jan Louwersstadion

Bestel tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Dinsdag 25 januari, 2022

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
FC Emmen

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 29 januari, 2022

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Eindhoven vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 februari, 2022

20:00, Jan Louwersstadion

Bestel tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Dinsdag 25 januari, 2022

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
FC Emmen

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 29 januari, 2022

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Eindhoven vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 februari, 2022

20:00, Jan Louwersstadion

Bestel tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Dinsdag 25 januari, 2022

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
FC Emmen

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 29 januari, 2022

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Eindhoven vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 februari, 2022

20:00, Jan Louwersstadion

Bestel tickets