Richard Mank nog twee jaar bij Excelsior Barendrecht

1 juli 2019

Richard Mank is ook de komende twee seizoenen hoofdtrainer van Excelsior Barendrecht. De 39-jarige inwoner van Krimpen aan de Lek heeft zijn contract met het gezamenlijke vrouwenteam van Excelsior Rotterdam en BVV Barendrecht met twee jaar verlengd. De vrouwen begonnen vorige week al aan het eerste deel van hun voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Hard werken
Mank was eerder onder meer werkzaam bij zaterdag derdeklasser VV Dilettant, VV Spijkenisse, Heerjansdam, Slikkerveer, Argon, de jeugdopleidingen van Almere City, Ajax, AZ en de KNVB. Bij Excelsior Barendrecht werkt hij afgelopen seizoen voor het eerst met vrouwen en dat bevalt hem prima: ,,Als je ziet wat die meiden er voor doen, hoe hard ze werken, daar kun je alleen maar respect voor hebben. Ik hoef het niet eens te vragen, het komt allemaal uit de meiden zelf.’’

100.000 procent
Als hij rondjes uitzet voor een looptraining, hoeft hij die dus niet tien meter langer te maken: ,,Ik was gewend dat als je 60 meter doet, dat je 65 of misschien wel 70 uitzet, omdat die gasten later beginnen met sprinten of eerder stoppen. Deze meiden gaan echt volle bak. Als ze moeten lopen, gaan ze langs de lijn en pikken niet. Ze steken er elke keer weer 100.000 procent in en dat is hartstikke mooi om te zien.’’

Knokkers
,,Dat ze zo gedreven zijn, heeft mij wel verrast. Jongens willen allemaal prof worden en hun boterham met voetballen verdienen. Als vrouw moet je echt een topper zijn om er ooit echt je geld mee te kunnen verdienen. Waar de meeste meiden het dus voor doen is de ervaring. Dat maakt het puur en mooi. Het is zijn allemaal knokkers. Het gros doet er ook nog een opleiding naast waar ze keihard voor moeten werken. Dat verdient in mijn ogen heel veel respect.’’

Ontwikkelen
Andere verschillen zijn het feit dat hij niet constant in de kleedkamer kan zijn en de manier waarop mannen en vrouwen met kritiek en feedback omgaan. ,,Wat dat betreft heb ik afgelopen jaar meer geleerd dan in twaalf seizoenen werken met mannen. Dan moet je met de beste spelers je kunstje doen en zorgen dat je resultaat boekt. Nu is het belangrijkste om de speelsters beter te maken, zorgen dat zij zich ontwikkelen en een groep van 25 meiden gemotiveerd te houden. Dat is een andere tak van sport.’’

Opleidingstrainer
,,Zoals gezegd vind ik dat echter leuk om te doen en het past ook bij mij. Ik denk dat ik meer opleidingstrainer ben dan prestatietrainer en dat hebben deze meiden nodig. Ik vind het mooi als er speelsters zijn die straks een stap kunnen maken naar een grote club en dat ik ze daarbij geholpen heb. Natuurlijk wil iedere trainer ook winnen. Bij de mannen heb ik de afgelopen jaren veel gewonnen, dus dat was wel omschakelen.’’

Fulltime
Na een goede start van de competitie (twee overwinningen) werden door Excelsior Barendrecht immers veel wedstrijden verloren. In de play-offs ging het gelukkig beter en de competitie werd afgesloten met een overtuigende 5-0 overwinning op Achilles’29. ,,Het doel voor komend seizoen is om de groep verder door te selecteren’’, besluit Mank, die dit seizoen fulltime aan de slag gaat voor het vrouwenvoetbal. Een bewuste keuze van de clubs, omdat zij geloven in de potentie van het vrouwenvoetbal en deze sport op deze manier willen door ontwikkelen en professionaliseren.

Gerelateerd nieuws

ma 16 maart 2020

Richard Mank: ‘De gezondheid gaat nu even voor alles’

Richard Mank heeft alle begrip voor de maatregelen die het kabinet vanwege de coronacrisis heeft genomen:…

Lees meer

zo 1 juli 2018

Richard Mank nieuwe hoofdtrainer Excelsior Barendrecht

Richard Mank is de nieuwe hoofdtrainer van Excelsior Barendrecht Vrouwen. De 38-jarige inwoner van Krimpen aan…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Eredevisie ESPN Vriendenloterij

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
RKC Waalwijk

Eredivisie

Zaterdag 4 februari, 2023

21:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Vrijdag 10 februari, 2023

20:00, AFAS Stadion

Tickets

Excelsior vs
N.E.C.

Eredivisie

Zondag 19 februari, 2023

20:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
RKC Waalwijk

Eredivisie

Zaterdag 4 februari, 2023

21:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Vrijdag 10 februari, 2023

20:00, AFAS Stadion

Tickets

Excelsior vs
N.E.C.

Eredivisie

Zondag 19 februari, 2023

20:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
RKC Waalwijk

Eredivisie

Zaterdag 4 februari, 2023

21:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Vrijdag 10 februari, 2023

20:00, AFAS Stadion

Tickets

Excelsior vs
N.E.C.

Eredivisie

Zondag 19 februari, 2023

20:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
RKC Waalwijk

Eredivisie

Zaterdag 4 februari, 2023

21:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Vrijdag 10 februari, 2023

20:00, AFAS Stadion

Tickets

Excelsior vs
N.E.C.

Eredivisie

Zondag 19 februari, 2023

20:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets