Julian Baas over zijn snelle ontwikkeling van de jeugd naar het eerste elftal

22 juni 2021

Excelsior Rotterdam bouwt aan de toekomst en de jeugdopleiding speelt hierin een belangrijke rol. Twee jongens die vanuit de jeugd doorstroomden naar de selectie zijn Julian Baas en Nathan Tjoe-A-On. Julian Baas kwam drie jaar geleden naar de jeugdafdeling van Excelsior Rotterdam om zijn droom waar te maken om het betaalde voetbal te halen. In de eerste aflevering van een serie van twee vertelt de middenvelder over zijn stormachtige ontwikkeling in het afgelopen seizoen.

Meetrainen
Ruim een jaar geleden werd Julian Baas (19) gebeld door zijn trainer van Excelsior onder 19, Marinus Barendregt. Hij mocht in de voorbereiding meetrainen met het eerste elftal. Of hij zich op 1 juli wilde melden voor de eerste training? ,,Ik kreeg de kans om mezelf in de eerste drie weken te laten zien’’, kijkt hij terug. ,,Ik hoopte dat ik daarna mee zou mogen op trainingskamp en misschien zelfs bij de selectie mocht blijven. Het is inmiddels zo lang geleden, dat ik bijna vergeten was dat ik er in het begin zo instond. Omdat het nu allemaal normaal lijkt.’’

Debuteren
Normaal is in dit geval dat Baas niet alleen mee mocht op trainingskamp, maar ook volwaardig lid bleef van de selectie. Zijn ontwikkeling ging zo snel dat hij al in de eerste competitiewedstrijd, uit tegen Jong PSV, mocht debuteren. ,,Ik had een lekkere voorbereiding gedraaid en voelde wel dat het moment eraan zat te komen. Maar dat ik al zo snel mocht invallen, was wel heel mooi. Het wedstrijdverloop was ernaar, maar voor mij was dat wel lekker. Eigenlijk is alles na dat ene telefoontje gewoon heel snel gegaan…’’

Grote stappen
Voordat hij zich aansloot bij selectie speelde Baas twee seizoenen in de jeugd van Excelsior Rotterdam. Vooral in zijn tweede jaar zette de middenvelder, die eerder uitkwam voor SV Oranje Wit en FC Dordrecht, grote stappen. ,,Marinus Barendregt gaf mij persoonlijk en ons als team veel vertrouwen, waardoor ik me goed heb kunnen ontwikkelen. Natuurlijk nam de spanning toe toen ik te horen kreeg dat ik met het eerste mocht trainen, maar op het veld was die snel verdwenen. Ik moest er meteen staan en mezelf laten zien.’’

Motiverend
,,Het grootste verschil zat in de slimmigheidjes en het sneller handelen. Kleine, maar belangrijke dingen. Verder was ik altijd al een speler die fysieke duels aanging en als je dat blijft doen, dan valt de overgang van de jeugd naar de Keuken Kampioen Divisie wel mee. In die zin is het een voordeel voor jeugdspelers dat Excelsior nu niet in de Eredivisie speelt. Dan durft de trainer het denk ik toch eerder aan om jonge spelers een kans te geven. Voor jongens die nog in de jeugd spelen, is dat ook mooi. Het werkt motiverend als jongens zien dat jeugdspelers de kans krijgen.’’

Doelpunten
In zijn eerste seizoen maakte Baas drie doelpunten. Stuk voor stuk afstandsschoten, de ene treffer nog mooier dan de ander. Het is moeilijk kiezen welke de mooiste was, geeft hij toe: ,,Ze zijn me alle drie dierbaar. De eerste goal, thuis tegen MVV zal altijd speciaal blijven, maar de mooiste van de drie was denk ik toch die uit tegen De Graafschap. Ik kwam naar binnen, maakte een een-tweetje met Luigi en wilde de bal eigenlijk naar links afspelen. Ik werd alleen niet aangevallen en probeerde het gewoon. Ik raakte hem heel lekker en hij vloog erin.’’

Op het randje
In de voorlaatste wedstrijd van het seizoen beleefde de middenvelder nog een, minder positieve, primeur: hij kreeg zijn eerste rode kaart. ,,Ik vond het zwaar gestraft’’, vindt hij zelf over zijn prent tegen Jong AZ. ,,Ik heb het daar ook met de trainer over gehad. Ik moet altijd op het randje spelen en dan kan dit een keer gebeuren. Wel balen dat ik de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen hierdoor moet missen. Dat maakt het extra zuur.’’

Verbeteren en ontwikkelen
Want in het nieuwe seizoen moet Julian Baas het weer laten zien. Hij is geen onbekende meer en de verwachtingen zijn hoger dan in zijn debuutjaar. ,,Ik mag best genieten van wat er in een jaar tijd allemaal is gebeurd, maar moet ook kritisch blijven. Mezelf willen verbeteren en ontwikkelen. Ook als team moet het beter. Komend jaar moeten we de play-offs zien te bereiken. Maar we moeten vooral de wil hebben om ons doel te bereiken en daar als ploeg echt voor gaan. Als het even tegenzit, moet je nog harder werken. Kijk naar N.E.C. en Go Ahead Eagles en wat zij daarmee bereikt hebben.’’

Beeld: Antim Photography

Ben jij er komend seizoen weer bij? Bestel dan nu jouw seizoenkaart voor het aankomende seizoen:

Gerelateerd nieuws

vr 2 oktober 2020

Juian Baas zet handtekening onder profcontract

Julian Baas heeft vandaag zijn handtekening gezet onder een contract voor drie seizoenen met een optie…

Lees meer

wo 12 augustus 2020

Talentportret: Julian Baas

Ook jeugdspeler Julian Baas is er al de hele voorbereiding bij. In dit portret stellen wij…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Eredevisie ESPN Vriendenloterij

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Vitesse

Eredivisie

Zondag 25 februari, 2024

12:15, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Fortuna Sittard vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 3 maart, 2024

16:45, Fortuna Sittard Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 10 maart, 2024

12:15, AFAS Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Vitesse

Eredivisie

Zondag 25 februari, 2024

12:15, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Fortuna Sittard vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 3 maart, 2024

16:45, Fortuna Sittard Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 10 maart, 2024

12:15, AFAS Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Vitesse

Eredivisie

Zondag 25 februari, 2024

12:15, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Fortuna Sittard vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 3 maart, 2024

16:45, Fortuna Sittard Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 10 maart, 2024

12:15, AFAS Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Vitesse

Eredivisie

Zondag 25 februari, 2024

12:15, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Fortuna Sittard vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 3 maart, 2024

16:45, Fortuna Sittard Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 10 maart, 2024

12:15, AFAS Stadion

Tickets