Excelsior ten onder in seizoensopener tegen TOP Oss

6 augustus 2021

De eerste wedstrijd van het seizoen 2021-2022 zit erop voor Excelsior Rotterdam. In de seizoensopener kregen de Kralingers de bezoekers TOP Oss niet over de knie en werd er dankzij een volley van Jaerl Margaritha in eigen huis met 0-1 verloren.

Kansen over en weer
Hoewel Excelsior de ploeg was die in de eerste helft het initiatief nam, kregen ook de Brabanders wat kansjes. De eerste doelpoging van de wedstrijd was voor de thuisploeg. Een inzet van Mats Wieffer miste kracht en kon makkelijk gekeerd worden door doelman Norbert Alblas. Ook een poging van afstand van Niemeijer miste richting en vloog een meter of twee over het doel van de gasten. Het grootste gevaar aan Rotterdamse zijde kwam in minuut 28. Siebe Horemans nam het Brabantse doel met een knappe kopbal onder vuur. Doelman Alblas reageerde echter scherp en tikte de bal over de lat. Joshua Eijgenraam pakte bij zijn basisdebuut in de Keuken Kampioen Divisie de eerste gele kaart van de wedstrijd.

Efficiëntie van de gasten
Daar waar de Kralingers voldoende kansen kregen maar deze niet afmaakten, was het vlak voor rust voor TOP Oss wel raak. In de 41e minuut scoorde Jearl Margaritha de 0-1 met een mooie volley, na een aanval over de linkerflank. Het was ook meteen het laatste gevaar van beide ploegen in de eerste 45 minuten.

Sterk begin van tweede helft
Aan het begin van de tweede helft zette de thuisploeg de Ossenaren flink onder druk wat resulteerde in twee kansen voor Dallinga. De spits van Excelsior zag beide inzetten gekeerd worden door keeper Alblas. Een vervolg bleef echter uit vanuit Rotterdamse kant waardoor de gasten terug in de wedstrijd kwamen.

Excelsior komt goed weg
20 minuten na de start van de tweede helft begonnen de gasten meer aan te dringen voor het doel van doelman Stijn van Gassel. In de 65e minuut resulteerde een aanval in een corner voor de gasten. Uit deze corner kon Van Gassel knap redding brengen op een nieuwe volley waarmee hij een grotere achterstand voorkwam. Diezelfde Van Gassel stond vandaag in zijn eerste wedstrijd voor Excelsior overigens voor de 150ste keer binnen de lijnen in de Keuken Kampioen Divisie.

Nieuwe energie
In de 68e minuut was het tijd voor de eerste wissels aan de kant van de thuisploeg. Sven Nieuwpoort en jongeling Jaimy Buter maakten plaats voor debutant Serano Seymor en spits Delano Gouda. Laatstgenoemde onderschepte meteen – koud in het veld – de bal om vervolgens 1-op-1 af te stevenen op het doel van de gasten. Zijn inzet werd echter op het laatste moment verwerkt tot een corner. ,,Met de wissels kregen we meer power in het veld. Je merkte dat ook met de kansen die we daarna creëren. TOP Oss kwam er eigenlijk niet meer aan te pas, zeker door de energie de we erin hebben gestopt. Uiteindelijk hebben we er alles aan gedaan binnen de mogelijkheden die we momenteel hebben”, sprak hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen na afloop.

Samen druk zetten
Excelsior zette vol druk op de ploeg van trainer Bob Peeters, wat resulteerde in kansen voor Dallinga, Horemans en wederom Gouda maar alle pogingen werden (knap) gekeerd door de doelman in vorm uit Oss. De grootste kans in de tweede helft kwam een kwartier voor tijd op naam van Mats Wieffer. De middenvelder raakte helaas de paal na een mooie combinatie in het zestienmetergebied. Minuten later was het diezelfde Wieffer die met een geplaatste schot zijn poging net langs de verkeerde kant van de paal zag gaan. ,,Persoonlijk vond ik dat het afstandsschot er van mij in mocht, dat was de beste van de tweede kansen. Al met al waren we deze wedstrijd niet gelukkig en blijven wij met lege handen achter” , aldus de middenvelder.

‘We verdienden meer’
De slotfase werd afgesloten zonder al te grote kansen. Excelsior probeerde nog een gelijkmaker te forceren, maar kon geen echte doelpogingen noteren. Daardoor eindigde de eerste wedstrijd van het seizoen in een 0-1 stand in het voordeel van TOP Oss. ,,Als je naar de tweede helft kijkt, hebben wij 4-5 100% kansen. Als we die dan zelf niet benutten wordt je daar op afgerekend. We verdienden meer, maar we kregen het niet. Zeker als je kijkt naar de kansen verhouding in de wedstrijd”, sloot hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen af.