Een elftal feiten: AZ - Excelsior Rotterdam

7 maart 2024

Aanstaande zondag neemt Excelsior Rotterdam het in Alkmaar op tegen AZ. De aftrap in het AFAS Stadion is om 12:15 uur. Een wedstrijd waarin de Kralingers hun rug moeten zien te rechten. We kijken vooruit naar de ontmoeting in Alkmaar met een elftal feiten.

1. Dit is het zesde seizoen waarin Excelsior na 24 speelrondes vaker heeft gescoord in uitwedstrijden dan op eigen veld (21 om 17 doelpunten). AZ maakte in het AFAS Stadion juist 9 doelpunten meer dan buitenshuis (27 om 18).

2. Nummer vier AZ stond na tien wedstrijden al op 26 punten, waarna de ongeslagen seizoenstart werd vervolgd met 17 punten in 14 wedstrijden. Na vijf wedstrijden zonder zege zijn de Alkmaarders inmiddels vier duels ongeslagen (W2 G2).

3. AZ heeft na PSV en Feyenoord de minst gepasseerde verdediging van de Eredivisie (23 tegendoelpunten), terwijl alleen FC Volendam en Heracles Almelo meer tegengoals kregen dan Excelsior (52). Toch scoorden maar zeven clubs meer doelpunten dan de 38 van de Kralingers.

4. Vangelis Pavlidis is met 21 doelpunten bezig aan zijn meest productieve seizoen. De Griekse clubtopscorer van AZ staat daarmee tweede op de topscorerslijst van de Eredivisie. Pavlidis maakte dertien van zijn doelpunten dit seizoen in de eerste negen competitiewedstrijden.

5. Excelsior won één van de 22 uitwedstrijden bij AZ (G6 V15). Op 24 september 2017 had Luigi Bruins na acht minuten al tweemaal gescoord uit een strafschop. Het bleef bij 2-0, de snelste voorsprong van de Kralingers in een uitwedstrijd in de Eredivisie.

6. Vorig seizoen, op 10 februari 2023, liep Excelsior in Alkmaar tegen een enorme zeperd aan. In de eerste helft scoorde AZ vijf keer in achttien minuten tijd. Met de 5-0 in de 38ste minuut zette Vangelis Pavlidis al voor rust de eindstand op het scorebord.

7. Eerder dit seizoen in Kralingen bezorgde Cisse Sandra Excelsior in de 92ste minuut een punt tegen de Alkmaarders. Mayckel Lahdo had AZ, waar Kenzo Goudmijn het hele duel op de bank bleef, op 4 november 2023 in minuut 72 op voorsprong gezet.

8. Na anderhalf seizoen verhuurd te zijn aan Excelsior, speelde Kenzo Goudmijn in de eerste seizoenshelft 14 wedstrijden voor AZ. In de winterstop keerde hij op huurbasis weer terug naar Kralingen, waar de middenvelder 69 wedstrijden op zijn naam heeft staan (6 doelpunten).

9. Redouan El Yaakoubi kan in Alkmaar zijn 100ste wedstrijd voor Excelsior spelen. De verdediger zou daarmee de vierde speler in de huidige selectie worden met dit aantal duels in het roodzwart. Sinds zijn debuut op 6 augustus 2021 miste El Yaakoubi slechts elf duels.

10. Siebe Horemans was tegen Fortuna Sittard voor de vijfde keer dit seizoen betrokken bij een doelpunt (2 goals en 3 assists). Het persoonlijk record van de verdediger staat op betrokkenheid bij zes doelpunten: in 2020-2021 en 2021-2022 in de Keuken Kampioen Divisie.

11. Zeven van de vorige tien keer waarin Excelsior gedurende een Eredivisieseizoen twee uitwedstrijden op rij speelde, behaalden de Kralingers minstens één punt in een van deze twee wedstrijden op vreemde bodem.

Kom jij ons steunen in Alkmaar?

Het uitduel tegen AZ, aftrap 12:15 uur, kun je met de supportersbus of auto bezoeken.

De supportersbus vertrekt zondag om 9:45 uur vanaf het parkeerterrein van ons Van Donge & De Roo Stadion. Wil je mee? Bestel dan nu jouw busticket (inclusief wedstrijdkaart) voor 28,50 euro.

Reis je liever met eigen auto naar Alkmaar? Bestel dan een wedstrijdticket voor 9 euro. Je krijgt vrijdag van ons een informatiemail met een route en parkeeraanwijzing.

Elke kaart dient op naam te staan. Heb jij een kaart gehaald, maar gaat iemand anders? Geef dit dan uiterlijk vrijdag 8 maart om 15:00 uur aan ons door via ticketing@excelsiorrotterdam.nl.