Excelsior Vrouwen strijdend ten onder in stadsderby

3 maart 2024

Excelsior Vrouwen heeft zaterdagmiddag in de derby op Varkenoord met 2-1 verloren. Excelsior bleef ondanks een 2-0 achterstand strijden om een verdiend punt te halen, maar ging uiteindelijk met lege handen naar huis.

Gewijzigd
Richard Mank startte met een op twee plaatsen gewijzigd elftal. Rachel Kleine verdrong oud-Feyenoord-speelster Robine de Ridder en Chelsea Homan startte in plaats van Sabrine Ellouzi die zich net als de Oranje Leeuwinnen net niet plaatste voor de Olympische Spelen door met Tunesië het tweeluik tegen Marokko te verliezen. Bij Feyenoord speelden onder andere de laatste aanwinsten Toko Kaga (zij kwalificeerde zich wel voor de Olympische Spelen met Japan) en de Belgische Ella Van Kerhoven.

Fletse eerste helft
In de eerste helft moest het toegestroomde publiek het doen met enkele spaarzame kansrijke momenten voor de doelen. Het eerste schot op doel was wel meteen raak. Jada Conijnenberg kreeg de bal na een ingooi van Excelsior en schoot meteen uit de draai. In de korte hoek verkeek Isa Pothof zich en werd het 1-0 voor de vrouwen uit Rotterdam-Zuid. Een minuut later had de stand alweer gelijk moeten zijn maar Dana Breewel schoot in her zijnet na een prachtige pass van Veerle van Spijk. Op slappe schotjes van Sanne Koopman en Kathelyn Hendriks na bracht de eerste helft niets noemenswaardigs op.

Energieke start tweede helft
Met Sabrine Ellouzi in plaats van Chelsea Homan binnen de lijnen probeerde Excelsior meteen richting de gelijkmaker te gaan. Ellouzi was direct dichtbij in de 48e minuut, aar in de korte hoek voorkwam de schouder van Oliwia Szymczak een doelpunt.

Excelsior knock-out
In de 60e minuut knalde Rachel Kleine de bal in het gezicht van Kimberley Smit. Smit ging languit en bij Excelsior dacht iedereen dat het spel zou worden stilgelegd. Feyenoord speelde echter stoïcijns door en Romee van de Lavoir tikte de 2-0 binnen. Protesten op deze vreemde beslissing leverde Sabrine Ellouzi een gele kaart op terwijl trainer Richard Mank werd weggestuurd met een rode kaart.

Strijdend Excelsior
Excelsior bleef strijden om een resultaat uit het vuur te slepen. Hierbij schoot Jikke de Raaff net over in de 75e minuut en Yara Helderman net naast in de 81e minuut. Daarna onderscheidde doelvrouw Oliwia Szymczak zich nog door een schot van Rachel Kleine net onder de lat weg te halen en een schot van Yentl van Goch in de korte hoek net naast te tikken.

Goedmakertje
Arbiter Caroline Linssens gaf Excelsior in de negentigste minuut een strafschop na een lichte overtreding. Szymczak hield de inzet van Rachel Kleine met haar voeten tegen maar was kansloos bij de rebound van Kleine: 2-1. Het slotoffensief in de laatste zes minuten toegevoegde tijd leverde geen gelijkmaker op en zo boekte Feyenoord wederom een 2-1 overwinning. Eerder verloor Excelsior alle eerdere ontmoetingen op Varkenoord (3-2, 2-0 en 2-1).

Op naar Heerenveen
Volgende week zaterdag speelt Excelsior de volgende competitiewedstrijd uit bij SC Heerenveen, waarna de Friesen de week erna op bezoek komen in het Van Donge & De Roo Stadion voor de wedstrijd in de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker.